Louvre i Paris

Louvre rummer over 200.000 kunstværker, fra antikken til omkring midten af 1800-tallet. Men de fleste besøgende kommer hertil for at se kvinden med det gådefulde smil, Leonardo Da Vincis mesterværk - Mona Lisa (La Joconde på fransk). I Salle des États finder du hende.

Louvre har ikke altid været et museum. Bygningen blev opført i 1190 på ordre af kong Filip II. Det var meningen, at man ville bruge den som fæstning til at beskytte Paris mod angreb. I 1370 flyttede Karl V ind på Louvre. Derefter fortsatte Louvre med at være kongeresidens frem til 1682.

Kunstinteresseret konge

En af kongerne, Frans I, var meget kunstinteresseret og samlede på kunst. Da han døde, testamenterede han sin kunstsamling til den franske stat. Kong Ludvig XIV (også kaldet solkongen) bidrog senere til, at samlingen voksede, bl.a. ved at tage i mod kunstværker som betaling for forfalden statsgæld. Samlingen blev efterhånden større, men det var først efter den franske revolution, at Louvre åbnede sine døre for offentligheden.

Louvres glaspyramide

I 1989 fejrede Musée du Louvre 200-års jubilæum for den franske revolution. I forbindelse med fejringen indviede Louvre sit nye indgangsparti, en glaspyramide tegnet af den vietnamesisk-amerikanske arkitekt Leoh Ming Pei. Ligesom det så ofte sker, var der også her ret hidsige diskussioner om pyramiden. Der er dem, der elsker den, mens andre synes, at den ødelægger hele Louvre og slet ikke passer til museets øvrige stil.

Tips!
Louvre er et kæmpestort museum med flere afdelinger. Lad være med at prøve at nå at besøge dem alle sammen på en dag. Udvælg i stedet den epoke eller de kunstværker, du er interesseret i, og gå direkte derhen. Du finder vej på Louvres hjemmeside. Der finder du et virtuelt kort, som præcist viser, hvor kunstværkerne hænger, og hvor du finder de forskellige tidsepoker.