Gare du Nord

Gare du Nord er Paris største togstation. Den åbnede i 1864 og blev tegnet af arkitekten Jacques Hittorf. Stilen kaldes for Eklecticism og var en stil, der dominerede offentlige bygninger i anden halvel af 1800-tallet. Stilen kan bedst beskrives som en blanding mellem forskellige stilarter fra forskellige epoker og interesse for metalstrukturer.

Statuerne på facaden personificerer de vigtigste europæiske byer, London, Berlin, Amsterdam, Wien, Bruxelles mm, som jernbanen kører mellem. Den største statue repræsenterer Paris. På indersiden står der to rækker jernpæle, som støtter glastaget, der spænder over 72 meter i 38 meters højde. To fløje omringer hovedbygningen symmetrisk.

Stationen vokser

Fra Gare du Nord køres der en lang række forskellige togstrækninger. Herfra kører togene til Paris nordlige forstæder, men også till Lille, Calais, Bruxelles, Amsterdam, Køln mm og Eurostar till London.

På Gare du Nord finder man al den service, man kan forestille sig, flere restauranter, caféer, kiosker, bagageopbevaring, forskellige butikker og en stor informationsdisk.

I 1889 byggede man interiøret om og sørgede samtidig for virkelig at udbygge stationen. Den blev yderligere udbygget både i 1930´erne og i 1960´erne. Og mere er på vej. Inden de Olympiske Lege i Paris i 2024 vil Gare du Nords samlede størrelse blive tredoblet, fortæller SNCF (Franske statsjernbaner).