Vandring på Cypern

Hvis du tror, at Cypern kun består af strande og badeviger, så har du meget til gode. Cederskove, dalegange, dramatiske klipper og skumme naturstier findes over hele øen. Her koncentrer vi os om de tre bedste områder til at vandre - de grønne Troodos-bjerge og halvøerne Cape Greco og Akamas.

Vandre i Troodos-bjergene

Hvilken kontrast til den tørre, varme sydkyst! Det grønne og forfriskende klima i de mange højdemeter gør Troodos-bjergene til en oase, som ikke bør misse under deres rejse til Cypern. Især ikke, når man medregner de charmende bjergbyer, vingårdene og de ni små kirker hvis byzantinske vægmalerier har givet dem en plads på UNECOS verdensarvsliste.

Vandrestier - 14 tips

I Troodos-bjergene finders der 14 markerede vandrestier af forskellig længde og sværhedsgrad. Fra behagelige skovture på nogle timer til udfordrerende heldagsture. Du kan lægge turen forbi vandfald som Kaledonia eller Milomeris, som følger en cirkulær sti rundt om det højeste bjerg, Olumpos, 1 951 meter over havets overflade. Eller du kan gå "Kulturstien" mellem de to verdensarvskirker Panagia tou Araka og Stavos tou Agiasmati.

Skiløb og vingårde

Oppe på bjerget Olympos' top er klimaet så koldt, at der falder sne om vinteren. Faktisk er der en skilift og fire pister åbne fra januar-marts. Men du rejser jo nok på en anden tid af året, og der kan du i stedet besøge nogle af de vingårde, som holder åbent for besøg, salg og frokostservering. For eksempel Ktima Gerolemo i byen Omodos eller Couni i byen Panagia.

Vandre på Cape Greco-halvøen

Det smalle stykke land, som leder ud til Cape Greco-halvøen, er erklæret nationalpark. Med den turistvenlige fordel at ligge midt imellem badebyerne Ayia Napa og Fig Tree Bay på Cyperns sydøstlige kyst. Bor du i en af de to byer, kan du komme til nationalparken på 20 minutter med en lejebil.

Cape Grecos barske skønhed

På Cape Greco er langskabet barskt, det varme tørre klima gør det svært for planter at nå over knæhøjde. Til gengæld får du åbne vider mod det glitrende hav. Indimellem tager vandrestierne dig ind blandt høje buske, andre gange over nøgne sten og klipper. Du er altid nær klippebad og et opfriskende dyp.

Naturens egen skulpturpark

Sandstensformationerne er en af årsagerne til, at Cape Greco er udnævnt som nationalpark. Mange steder er der opstået spektakulære klipper, grotter og naturlige halvbuer, der hvor land og hav mødes. Stierne er udstyret med restepladser, bænke, du kan hvile fødderne på, og skilte, der udpeger særlige seværdige steder, som for eksempel havgrotterne Palathkia og det smukke fredsmonument nær det yderste punkt.

Vandre på halvøen Akamas

Nu har vi bevæget os så langt mod vest, som man kan komme på Cypern, til en vild og smuk halvø nord for Pafos. Det er et naturreservat, og det er næsten helt uudviklet. Men sammenlignet med Cape Greco er det mere grønt og kuperet, men med en blød omsluttende bjergryg på halvøens midte. Den kalkrige bjergjord betyder, at mange sjældne blomster trives her.

Adonis' vandfald og Avakas-slugten

Akamas krydses af grusveje og gamle æselstier, som er lette at følge hele vejen til enden for den, der orker, har en god solhat og godt med vand med sig. Ellers finder du to af områdets højdepunkter lidt nærmere civilisationen. Dels Adonis' magiske vandfald, omsluttet som grotte af grønne planter, og del Avakas-slugten, hvor du føler dig helt lille mellem klippevæggene, der slutter sig mod hinanden.

Her kan du læse om alle TUIs rejsemål og hoteller på Cypern.