Hala Sultan Tekke

Hvis du vil have en fredfyldt stund i løbet af dit besøg på Cypern, anbefales et besøg i Hala Sultan Tekke, eller Umm Harams moské, som den også kaldes. Dette rolige og smukke område finder du på vestbredden af Larnacas saltsø, og moskéen regnes desuden også for et helligt sted inden for islam. Det er dog ikke kun muslimer, der er velkomne her; Hala Sultan Tekke er åben for alle.

Seværdighederne i området omfatter en moské, en minaret, en gravplads med rødder helt tilbage i oldtiden og et mausoleum. Moskéen blev opført i 1700-tallet med det formål at hædre Umm Haram, som var gift med Ubada bin al-Samit, en ven af profeten Muhammed.

Legendes vil vide, at Umm Haram under et angreb fra byzantinske styrker faldt af sit muldyr og brækkede halsen. Hun blev begravet her, og lidt efter lidt blev Hala Sultan Tekke opbygget.

De historiske rødder går langt tilbage på dette sted. Omkring 1500 f.Kr. blev området, hvor moskéen i dag ligger, anvendt som gravplads for en stor by, som lå nogle hundrede meter væk. En del af denne by var målet for arkæologiske udgravninger, som en svensker stod i spidsen for i 1970´erne.

Et smukt miljø uden for Larnaca

Hala Sultan Tekke er en af de første udsigter, du møder, når du forlader Larnaca International Airport. Larnaca ligger på den sydvestlige del af Cypern og anses for øens tredjestørste by efter Nicosia og Limassol. At se moskéen spejle sig i den store saltvandssø Larnaca Salt Lake er et smukt syn, ikke mindst fordi indramningen i baggrunden består af en imponerende bjergkulisse.

Hvis du har nogle timer til overs, kan du gå eller løbe rundt om hele søen. En gåtur tager 2-3 timer, afhængigt af hvor hurtigt du går. Hvis du er heldig, kan du derudover se rosa flamingoer spadsere rundt ved søen. Vær opmærksom på, at vandet i søen i princippet tørrer ud i varme somre, så for en spejlblankt udsigt bør du med andre ord komme på en anden årstid.