Hvordan var det at rejse i efteråret 2020?

Da jeg en weekend sidst i august 2020 rejste til Kreta i Grækenland, havde jeg ikke været i lufthavnen siden februar 2020. Meget var som det plejede at være, men selvfølgelig var der indført nye rutiner og forholdsregler, som gjorde oplevelsen anderledes. Jeg var dog glad for, at det kunne lade sig at gøre at komme afsted igen.

Jeg elsker at rejse. Det giver mig noget ekstra i mit liv, og det er sådan, jeg får mest energi. Så det var med et åbent sind, at jeg rejste til Kreta i Grækenland efter et halvt år uden én eneste flyrejse.

Heldigvis var følelserne inden afrejse lige så forventningsfulde som altid. Jeg havde den samme pirrende rejselyst og på flyveturen havde jeg de normale sommerfugle i maven efter at opdage noget nyt ude i verden.

Da vi kom frem, var den skønne duft ved Middelhavet lige så intens som normalt, og cikaderne spillede deres melodier ved solnedgang. Kretas oliven og tzatziki smagte også ligesom jeg huskede. Og selvom tingene har ændret sig i 2020, når det kommer til at rejse, var der gjort meget for at skabe tryghed.

Det skal du tænke på inden rejsen

Inden du rejser bør du læse om landets rutiner og regler for indrejse fra Danmark.

Da jeg rejste til Grækenland var det et krav at give obligatoriske oplysninger for alle rejsende grundet Covid-19. Alle personer, som fremgår af en bestilling, skal udfylde en formular senest 24 timer inden afrejse til Grækenland. Formularen skal udfyldes elektronisk med kontaktoplysninger og hvor i Grækenland, du skal opholde dig.

Der er forskellige regler for de forskellige rejsemål, og det er derfor vigtigt at følge hvert rejsemåls regler og rutiner. Her kan du læse mere om, hvad der gælder.

I lufthavnen

Det er en god idé at tjekke ind online, hvis det er muligt. Jeg anbefaler også, at du tager i lufthavnen i god tid, da der kan være længere kø end normalt. Mundbind er obligatorisk i de fleste lufthavne – også i de danske. Du kan købe mundbind på de fleste apoteker og i supermarkeder.

Under flyveturen

Da jeg rejste, var flyet ikke fyldt op – men næsten. Mundbind var og er et krav under hele flyveturen, og det skal dække både mund og næse. Du må tage det af, når du spiser og drikker.

På flyveturen serveres der stadig mad, men den skal forudbestilles, når du bestiller din rejse. Personalet kom forbi med snack- og drinks-vognen én gang under flyveturen til Grækenland, og du bliver bedt om at sidde på din plads så meget som muligt og holde køerne til toiletterne korte (max to personer) for at forhindre kø i gangene.

TUI Fly
Alle ombord på flyet skal bære mundbind.

Ved ankomst

Ved ankomst skal du beholde mundbindet på i al den tid, du befinder dig i lufthavnen og i transferbussen.
Da jeg kom til Kreta tog paskontrollen noget længere tid, da alle papirer også skulle kontrolleres. Covid-19-tests blev også udført tilfældigt på nogle rejsende, hvorefter de bare skulle gå hen og hente deres taske på bagagebåndet.
Transferbusserne tog færre personer med end tidligere for at gøre afstanden mellem gæsterne større.

TUI transferbus
Transferbusserne fra lufthavnen til hotellerne har færre gæster med.

På hotellet

Alle hoteller har forskellige rutiner. Da jeg kom frem til hotellet på Kreta fik jeg instruktioner af personalet omkring, hvad der gjaldt på netop mit hotel. Jeg skulle bære mundbind på offentlige områder indendørs, men ikke ved poolen, stranden og ikke når man sad ved bordene i restauranten. Der var håndsprit, mundbind og plastikhandsker på hotelværelset.

Afstanden mellem liggestolene, både ved poolen og stranden, var blevet større. I restauranten skulle hvert andet bord stå tomt og overalt blev gæsterne opfordret til at holde afstand. Alle menuer var blevet fjernet og i stedet scannede jeg en QR-kode med min telefon, hvorefter jeg kunne læse menuen på telefonen. Jeg skulle reservere tid ved restaurantbesøg, til træningslokalet og ved holdtræning – alt for at undgå for mange personer på samme tid.
Rengøringsrutinerne var blevet udvidet i både lokalerne og på offentlige områder.

Yoga på Kreta
Det er muligt at bestille tid til aktiviteter på hotellet.
Hold afstand på Kreta
Hotellerne sørger for at guide gæsterne til at holde afstand.

All Inclusive

Jeg besøgte flere forskellige hoteller, som alle tilbød All Inclusive med buffét. På nogle hoteller tog jeg selv maden, men jeg skulle have mundbind og handsker på imens. Andre hoteller havde buffeten bag glas, så jeg kunne vælge, hvad jeg ville have, hvorefter personalet serverede det for mig. Derudover blev meget i buffeten serveret i portionsglas og i mindre beholdere. Men sortimentet i buffeterne var præcis som det plejede og mindst ligeså lækkert.

Morgenmad på Kreta
Store dele af buffetens udvalg bliver serveret i små portionsglas.
All Inclusive på Kreta
Frokosten på Kreta med græsk salat.

Børneklub og aktiviteter

Selvfølgelig kunne man stadig hilse på Bamse, men for at kunne holde en god afstand havde han en hulahopring med sig. Den ligger på jorden ved siden af, og man skulle stå i den, hvis man ville hilse på Bamse. På hotellerne med børneklub og aktiviteter for børnene, foregik disse udenfor og børnegrupperne var mindre end de plejede at være.
Tilmelding skete på hotellet eller via TUI-app´en.

Mød bamse på hotellet
Bamse kommer stadig på hotellerne og hilser på børnene.

Restauranter, butikker og caféer

Jeg var inde i byen Chania på Kreta et par gange, og alle restauranter, butikker, caféer og barer var åbne som sædvanligt. Det var det samme i lufthavnen og omkring hotellet.

Chania på Kreta
I Chania var det meste åbent som normalt.

Udflugter

TUI arrangerede stadig udflugter på rejsemålet, men antallet af deltagere var færre end tidligere. Det betød også, at turen blev mere privat end før. På bussen skulle der bæres mundbind, men ikke ved strandene.
Du kunne naturligvis stadig leje en bil, hvis du ville opleve rejsemålet på egen hånd.

Balos Beach Kreta
Besøg Balos Beach på Kreta

Syg på rejsemålet?

TUI har noget der hedder COVID CARE – en ekstra service, så du kan bestille din rejse og begynde at opleve verden igen på en så sikker måde som muligt. Det betyder, at alle gæster, der rejser med os frem til 31. december 2020, automatisk er berettigede til medicinske undersøgelser og lægehjælp på destinationen, hvis de bliver syge med COVID-19. TUI tager sig af alle udgifter ved COVID-19-tests, og vi flyver dig hjem, hvis du får brug for lægehjælp i Danmark. Læs mere om COVID CARE.

Hvordan var det at rejse igen?

Dejligt! Det hele var så meget bedre end jeg kunne have forestillet mig, og det endte faktisk med, at jeg bestilte en ny rejse med det samme! Det føltes roligt og trygt, det var nemt at holde afstand, og det der med mundbind var ikke så besværligt, som jeg havde troet.
Du kan stadig få en skøn ferie i år. Der findes selvfølgelig nye rutiner og regler, men det gør ikke feriefølelsen mindre. De afslappende dage ved poolen, den iskolde frappe på stranden og de milde sommeraftener på balkonen er mindst ligeså behagelige, som man husker dem.

Solnedgang på Kreta
Solnedgangen på Kreta var heldigvis også den samme.

Lignende indlæg