Inspiration
LET THE KIDS RULE! Børnejuryen vælger mad på flyet

LET THE KIDS RULE! Børnejuryen vælger mad på flyet

2018-06-14

TUI's flyselskab tager sine yngste gæster alvorligt. Så meget at man i år har taget skridtet til at lade børnene selv bestemme, hvilken mad der skal serveres om bord. Læs om hvordan det gik, og mød det charmerende testpanel.

Testen fandt sted en januaraften på TUIs hovedkontor i Stockholm. Testleder var Camilla Gustavsson, der er ansvarlig for menuerne på flyet.

– Vi vægter børnenes oplevelser lige så højt som alle andres, forklarer Camilla. I et stykke tid har jeg gået rundt med tanken om, at de voksne bestemmer så meget andet i ferien, så hvorfor skulle børnene i det mindste ikke kunne vælge deres eget flymåltid?

Nu blev det til virkelighed. På en rummelig køkken-ø stod der en række tallerkener med i princippet alle de bestanddele, der skulle kunne indgå i et børnevenligt flymåltid. Kolde og varme hovedretter, tilbehør, grøntsager, desserter og søde sager. Det hele dækket op til aftenens hovedpersoner, den otte personer store jury bestående af sultne børn i alderen 5–12 år.

Så snart de havde smidt deres huer, rygsække og thermobukser, ventede tre timer med intensive prøvesmagninger og jurydiskussioner.

Tallerken fyldt med smagsprøver på retter til et varmt måltid

– Det er ikke så enkelt, at det bare handler om en måltidstallerken, siger Camilla. Nej, juryen skal blive enige om tre forskellige smagskombinationer – en varm morgenmad, en kold frokost og en varm middag. Og så indeholder hver især 5-6 forskellige komponenter. Det bliver til mange tallerkener…

Børnene tog opgaven alvorligt og prøvesmagte hver portion nøje, inden de stemte med farverige klistermærker. Ofte blev det en slags cupkamp, hvor to alternativer stod overfor hinanden, og den ene blev slået ud. For eksempel vandt friske cherrytomater soleklart over en tomatsalsa. Og lige så nemt blev kødbollerne besejret af lasagne. Derimod blev afstemningen mellem pandekager og bacon med kartoffelterninger så lige, at de begge blev udråbt som vindere.

Amelia på 5 år og Max på 6 prøvesmager pandekager

Flykøkkenet kommer til at veksle mellem de to alternativer. Derefter fortsatte børnene tappert med at smage sig igennem alt fra pastasorter til kyllingefilet, skinke, omelet, pilaf-ris, kartoffelsalat, gratin, sukkerærter, peberfrugter, flødesauce og cremet tomatsauce. Efterfulgt af desserter som hindbærtærte, gulerodskage, æbletærte og chokoladeboller. Puha.

Camilla og børnejuryen under prøvesmagning

Menuchefen Camilla sammenfattede aftenen med røde kinder og et stort smil.

– Det her blev meget vellykket! Børnene valgte klogere end de fleste voksne. Jeg blev overrasket over, at vindertallerkenerne indeholder mange nyttige alternativer, som for eksempel energibarer og flere slags grøntsager.

Klokken blev ni om aftenen, inden børnejuryen fik fri. Som belønning for godt udført arbejde, fik de hver sin kasse med gaver som blandt andet „Børnenes kogebog“, Droste-chokolade, vingummibamser, nøglering og en pop-socket til mobilen.

Børnenes mad på flyet – sådan virker det

De særlige børnemåltider serveres til passagerer 2-11 år, forudsat at de voksne i deres selskab har bestilt mad på flyet (forudbestilles). Bakkerne bæres ud i kabinen inden de voksne får deres måltid, så de mindste i fred og ro kan få hjælp med at åbne bakken og indpakningerne. De tre nye menuer som børnejuryen stemte sig frem til, bliver serveret fra den 1. maj 2018 på alle TUI flys rejser fra Norden.