2019-08-01

Bæredygtig luksus på Blue Star Euphoria

Blue Star Euphoria Resort er et nyt 5-stjernet hotel i den maleriske fiskerby Kolimbari. Det ligger på et 60 000 kvadratmeter stort strandområde omgivet af smuk natur og krystalklart vand. Euphoria Resort ligger ikke bare nær Chania (23 kilometer), og det er det perfekte udgangspunkt til alle de strande, du bare må besøge på Kreta; såsom smukke Falassaerne og Elafonissi samt den fantastiske lagune Balos. Her kan ud læse mere om hotellet i et interview med Marietta Mathioulaki, ejer af Blue Star Euphoria.

Hvem er Marietta Mathioulaki?

Titel: Hotelejer
Baggrund: Jeg er civilingeniør og har arbejdet i bryggesektoren siden 2001. Jeg har været involveret i byggeri i både den offentlige og private sektor. Under opførelsen af Euphoria Resort var jeg chefingeniør.
Civilstatus: Jeg er gift med Mihalis, der også er ingeniør. Vi har sammen to børn på 10 og 12 år.

Var bæredygtighed et fokus, da Euphoria blev bygget?

Det var det aboslut. Under hele processen valgte vi bæredygtige byggematerialer, og det var vigtigt at anvende tilgængelig teknik for at energieffektivisere.

At Euphoria skulle bruge solenergi var medregnet i designstadiet, og det samme gjaldt det eksterne vægisoleringssystem. Allerede fra starten var det vores tanke at bygge et 5-stjernet designhotel med fokus på bæredygtighed.

Hvad kan et hotel gøre for at reducere energi og vandforbrug? Hvilken type af energieffektiviserende udstyr, systemer og rutiner har I på Euphoria?

Energieffektivisering og genanvendelige ressourcer er grundlæggende for Euphoria Resort. Eksternt vægisolering er anvendt i alle bygninger. Ved at omslutte bygningen og bevare varmen kan vi mindste energitabet og opretholde en behagelig temperatur indendørs.

  • Alle bygninger er A+ certificeret, når det kommer til energiforbrug.
  • Kølingen opnås gennem et geotermisk system. To underjordiske vandbrønde anvendes som afkølnigskilder. Overskudsvarmen fra kølesystemet bruges til at producere varmt vand.
  • Mere end 50 % af hotellets elektricitetsbehov dækkes af vedvarende energi fra blandt andet solcellerne på taget. De producerer 400 kilowatt.
  • Hotellets hårde hvidevarer er A+++ certificeret og bruger et minimum af strøm for at opretholde hotellets daglige drift.
  • Vores LVT gulv i værelserne er miljøcertificeret, da det er lavet af naturligt, genanvendeligt biobaseret materiale.
  • Alle bygninger og udendørsområder har energibesparende LED-belysning.
  • Der er anvende miljøvenlig maling til alle overflader.
  • Et Building Management System (BMS) kontrollerer og overvåger hotellets daglige energiforbrug.
    Vandforbruget og effektivitet er en af de vigtigste prioriteter.

Det er nødvendigt at vande det store haveområde med mange planter og græs, og det kræver store vandmængder. Et helautomatisk underjordisk system sørger for, at vandhåndteringen og alle pumper er udstyret med censorer og sikrer, at der ikke bruges mere vand end højst nødvendigt.

Også toiletskyl, vandhaner og bruserhoveder er vandbesparende. Vores team og gæsternes bidrag er afgørende for at minimere vandforbruget. Vores rengøringspersonale anvender et vandfrit system til at rengøre værelserne og fællesområderne, og mad og drikke-teamet anvender ikke duge i baren og restauranten, der efterfølgende skal vaskes.

Rejs med TUI til Blue Star Euphoria Resort
Udsigten fra et værelse på Blue Star Euphoria Resort.

Hvilken uddannelse får personalet i bæredygtighed?

Vores lederteam deler vores vision om at bæredygtigt resort. Gennem firmaets bæredygtighedspolitik gøres der dagligt tiltag for at forbedre os. Det inkluderer smart vandforbrug, genanvendelse og overvågning af energiforbruget.

Vi bevarer også unikke plantearter ved stranden, som beskytter caretta skildpadderne.

Hvordan oplever gæsterne hotellets fokus på bæredygtighed?

Euphoria Resort-teamet er bekymret for vores planet, og vi tror på at vores gæster er vores største aktiv i vores arbejde med bæredygtighed.

For eksempel er klimaanlæggene i værelserne altid sat til eco-mode.
Selvfølgelig kan gæsterne ændre temperaturen, som de ønsker, men hvis termostaten er inaktivt i et par timer går den tilbage til eco-mode for at spare energi. Når balkondørene åbnes, slukker klimaanlægget automatisk.

Sengelinned byttes hver anden dag, og håndklæder og badekåber byttes kun, når gæsterne beder om det, ved at ligge dem på gulvet. De fleste gæster respekterer vores retningslinjer og sætter pris på vores indsats for en bedre verden.

Hvordan støtter Euphoria Resort lokalsamfundet på Kreta?

Eftersom vores familie kommer herfra, har vi et følelsesmæssigt stærkt bånd til området men også et stort ansvar for alle, som bor her.

Vores første år ansatte vi 290 personer, og de fleste kommer fra nærliggende områder. At ansætte lokalbefolkningen har været vigtigere for os end deres arbejdserfaring, da vi tilbyder kontinuerlig oplæring og et godt arbejdsmiljø, der fremmer personlig og professionel udvikling. Desuden forsøger vi at støtte og arbejde med lokale leverandører, når det kommer til mad og drikke. Kreta har alt fra olivenolie, vin, frugt og grøntsager til kildevand fra bjergene.

De seneste år og særligt under sommermånederne, når hotellet er åbent og befolkningen på øen næsten tredobles, har der været vandmangel. For at hjælpe lokalbefolkningen og sikrer Euphoria Resorts vandforbrug, anlagde vi et 2 800 meter langt vandrør, som begynder fra den lokale vandtank og tilslutter hotellet for egen regning. Det giver også de lokale beboere vand.

Rejs med TUI til Blue Star Euphoria Resort
Kreta producerer sin egen olivenolie.

Hvordan hjælper I skildpadderne og deres redder på stranden?

For det første har vi slet ikke ændret stranden. Selvom der er sten, og nogle af vores gæster havde foretrukket sandstrand, tager vi hensyn til, at havskildpadderne lægger sine æg, og vi ikke må forstyrre dem.

Vi gør alt, hvad vi kan for at infomere vores gæster om, at havskildpadderne færdes i vandet, selvom det er sjældent, man ser dem om dagen. Om aftenen tager vi altid solstolene væk fra stranden for at rydde vejen ned til havet for skildpadderne. Når æggene klækkes, bliver de små skildpadder ledt mod havet af måneskinnet, og eventuelle forhindringerne kan få dem til at miste retningssansen. Af samme grund dæmper vi belysningen på stranden. Euphoria Resort har ingen belysning ud mod havet, selvom vi ved, at mange af vores gæster gerne vil have en aftendrink ved det glimtende hav.

Vi har styr på skildpadderne, alle vores ansatte og særligt de, som arbejder nær strande, er instrueret til at rapportere umiddelbart, hvis de ser skildpaddespor eller redder på stranden.

Rejs med TUI til Blue Star Euphoria Resort
På Euphoria Resort værner man om skildpadderne på stranden.

Er det ikke svært både at være et luksuriøst og bæredygtigt hotel på samme tid?

Bæredygtighed, såvel som ferie, handler om glæde. For os går bæredygtighed hånd i hånd med luksus, eftersom miljøet er en stor del af en luksuriøs ferieoplevelse, særligt på destinationer, der er kendt for sine smukke strande og gode vejr.

Fakta om Blue Star Euphoria Resort, Kreta

Værelser: 287
Senge: 690
Ansatte: 290 personer
Barer & restauranter: 3 barer og 4 temarestauranter
Pools: Hovedpool (en af Grækenlands største), børnepool, vandland, 5 vandrutsjebaner og en opvarmet, indendørspool, der er opvarmet.

Rejs med TUI til Blue Star Euphoria Resort
Terrassen ved restauranten har udsigt til hav og bjerge.

Hvad gør Blue Star Euphoria Resort så specielt?

Fortæl om nogle af hotellets højdepunkter for os.

Nummer 1: God plads

Det første, du mærker, når du ankommer, er, at der er god plads. En luksuriøs og rummelig reception, moderne og rumlige værelser samt et 19 000 kvadratmeter sort græsområde for at give en følelse af ro og luksus.

Nummer 2: Pools

Euphoria har en 4 000 kvadratmeter stor pool – den største i Grækenland. Desuden har de fleste værelser i stueetagen en fælles pool. Totalt, inklusiv eksterne poolområder, sætter vandparken et område på 5 560 kvadratmeter.

Nummer 3: Harmonia Spa

Spa-bygningen ligger midt i hotelområdet med en stor opvarmet indendørspool, otte design massagehytter, en VIP-massagesuite med privat jacuzzi, og dertil findes der sauna, dampbad og isbad. Gæsterne kan vælge mellem et bredt udbud af behandlinger og massage til en overkommelig pris, mens det er gratis at anvende sauna-området.

Nummer 4: En aktiv ferie

Et dagligt program med mere end 10 udendørs- og indendørsaktiviteter arrangeret af erfarne instruktører er tilgængeligt for alle hotelgæster uden omkostninger. Med andre ord kan gæsterne på Euphoria Resort nemt holde sig i form under ferien. Der findes to tennisbaner, en minifodboldbane, beachvolleybane, et fuldt udstyret fitness, et spinningrum og et yoga- og pilatesrum.

Nummer 5: Kids World

Euphoria Resort er ikke bare et sted for gæster, som søger luksus kombineret med aktiv ferie, men er også et paradis for familier. Kids World består af en vandpark for hele familien og en børneklub med daglige aktiviteter og pædagogiske spil. Egne børnepassere gør børnenes ferie til en uforglemmelig oplevelse, mens forældrene kan nyde en afslappende stund på hotellet.

Lignende indlæg

Den Dominikanske Republiks bedste strande

Den Dominikanske Republik byder på mange drømmestrande. Her har vi listet vores absolutte favoritter.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-25

Bæredygtig turisme på Kap Verde

De seneste årtier er der kommet flere og flere besøgende til Kap Verde, og det er ikke svært at forstå, hvorfor den lille øgruppe er så populær. Strandene er lige så lange som sommeren, og øerne nyder godt af et behageligt klima året rundt. Det øgede antal gæster har medført mere affald – en udvikling vi forsøger at bremse gennem TUI Clean & Green-projektet på Kap Verde; et TUI Care Foundation-initiativ med fokus på affald, energi og vand.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-18

Hoteller på Kanarieøerne, hvor All Inklusive indgår

Vil du vide præcis, hvad ferien kommer til at koste og være sikker på, at der altid er noget mad, der falder i hele familiens smag? Så kan det være en god idé at bestille et hotel, hvor All Inklusive indgår i prisen. Her har vi listet alle de hoteller på De Kanariske Øer, hvor du får All Inklusive med i prisen.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-13

Svært ved at vælge? Her skal du bo på Mallorca!

Hos TUI kan du vælge mellem mere end 100 hoteller på Mallorca. Men de mange valgmuligheder kan gøre ferieplanlægning helt uoverskuelig. For hvor skal du bo, og hvilket hotel passer bedst til din ferie? Vi hjælper dig her med at vælge det helt rigtige område og hotel til netop dine behov og ønsker.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-17